Σήμερα σκέφτηκα να γράψω για την Τηλειατρική,ένα θέμα που πάντα με ενδιέφερε,αφού πριν μπω στη σχολή των μηχανικών υπολογιστών με ενδιέφεραν και οι ιατρικές επιστήμες και ειδικότερα η συμβολή τους στην ανθρωπότητα!Επομένως σήμερα θα αναφερθώ στην ένωση της επιστήμης που ακολούθησα και της επιστήμης που αγάπησα,χωρίς βέβαια να θέλω να θίξω αυτό που σπουδάζω τώρα..:)
Επειδή δεν είμαι καθόλου ειδική στο θέμα θα αναφερθώ στην τελειατρικη με αρκετά εξειδικευμένους όρους τους οποίους βρήκα από διάφορες πηγές στο διαδίκτυο.Τα περισσότερα από αυτα που γράφω δεν είναι δικά μου.Σκοπός μου είναι όποιος ενδιαφέρεται για αυτόν τον κλάδο να ενημερωθεί μέσα από αυτό το post αρκετά διεξοδικά για το τί είναι τηλειατρική και πως μπορέι να φανεί χρήσιμη στις μέρες μας..αφού παραθέτω συγκεντρωμένα τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά της.
Σκεφτείτε ότι η τηλειατρική ίσως αποτελέσει ένα καλό μεταπτυχικό..για να ξεφύγουμε λίγο από το τόσο τεχνοκρατικό κομμάτι της σχολής μας και να δούμε μια πιο ανθρώπινη πλευρά της επιστήμης!
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με το βασικότερο :
Τι είναι τηλεϊατρική;
Η τηλεϊατρική μπορεί να σώσει ζωές σε επείγοντα περιστατικά ή σε περιπτώσεις όπου απαιτείται γρήγορη ιατρική ανταπόκριση και εξειδικευμένη φροντίδα .Προσφέρει ένα ευρύ φάσμα ιατρικών εφαρμογών (ακτινολογία, νευρολογία, δερματολογία κλπ) σε κοινότητες απομακρυσμένες ή σε άτομα που είναι δύσκολο να μετακινηθούν μακριά από τα κέντρα εφαρμογής. Συμβάλλει δε, στο να παραμένουν γιατροί και υγειονομικό προσωπικό σε γεωγραφικά απομονωμένες περιοχές, εξασφαλίζοντας τους συνεχή εκπαίδευση από απόσταση και συνεργασία με νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα ιδιώτες γιατρούς κλπ.
Η τηλεϊατρική παρέχει παράλληλα και νέες ευκαιρίες στην απασχόληση. Ήδη πολλές επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα σε υπηρεσίες τηλεϊατρικής και εφαρμογές τηλεματικής έχουν δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
Αξίζει να πούμε για το πρωτοποριακό πλωτό ιατρείο που εγκαινιάστηκε στις 6 Μαρτίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο στη Ρόδο. Το ''δελφίνι της ζωής και της ελπίδας'' όπως ονομάστηκε έχει εγκατεστημένο σύστημα τηλεϊατρικής και εξασφαλίζει την απαιτούμενη τηλεπικοινωνιακή υποδομή στους σταθμούς προσέγγισης που είναι νησιά και άλλες απομακρυσμένες περιοχές.
Γιατί η τηλεϊατρική;
Η παροχή υπηρεσιών υγείας στην Ευρώπη παρουσιάζει πολλές προκλήσεις. Υπάρχει μεγάλο εύρος πολιτιστικών, ιατρικών, κοινωνικών, δημογραφικών και οικονομικών διαφορών εντός και μεταξύ των διαφόρων περιοχών της Ευρώπης, με αποτέλεσμα διαφοροποιήσεις ως προς τις μορφές και το εύρος νοσηρότητας και τις μεθόδους προσφοράς των σχετικών υπηρεσιών. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένες γςνικές κατηγορίες που αφορούν όλες τις περιοχές και είναι οι:
Η πίεση ζητήσεως προηγμένων υπηρεσιών υγείας που οφείλεται στις δημογραφικές μεταβολές.
Η ανάγκη περιορισμού των δαπανών υπηρεσιών υγείας.
Η ανάγκη μεγαλύτερης κλινικής αποτελεσματικότητας.
Η ανάγκη εξασφαλίσεως προσβάσεως σε υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, για όλους.
Οι ευκαιρίες που προσφέρονται στις σχετικές επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Και αφού πάνω κάτω καταλάβαμε τι εστί τηλειατρική ας δούμε πως λειτουργεί από τη πλευρά των μηχανικών λογισμικού..δηλαδή τα σχετικά με τα δίκτυα που χρησιμοποιούνται..τα πρωτόκολλα κτλ.. για την ανταλλαγή ιατρικής πληροφορίας..
Και αφού πάνω κάτω καταλάβαμε τι εστί τηλειατρική ας δούμε πως λειτουργεί από τη πλευρά των μηχανικών λογισμικού..δηλαδή τα σχετικά με τα δίκτυα που χρησιμοποιούνται..τα πρωτόκολλα κτλ.. για την ανταλλαγή ιατρικής πληροφορίας..
Μεταφορά Ιατρικών απεικονίσεων
Protocols-Dicom format
Τα πιο βασικά πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται στις Ιατρικές εφαρμογές, για την επικοινωνία μέσω Internet, είναι το TCP και το IP και το DICOM, το οποίο είναι πιο εξειδικευμένο στην ανταλλαγή Ιατρικής πληροφορίας.
Εκτός από το TCP/IP και το DICOM υπάρχουν και άλλα πρωτόκολλα τα οποία
υποβοηθούν στις ιατρικές επιστήμες. π.χ WWW, FTP κλπ. Το TCP (Transmission Control Protocol = Πρωτόκολλο Ελέγχου Μετάδοσης) χρησιμοποιείται για τον έλεγχο των δεδομένων και το IP (Internet Protocol = Πρωτόκολλο Διαδικτύωσης) για την μεταφορά των δεδομένων από τον ένα υπολογιστή στον άλλον. Κάθε σύνολο πληροφοριών που μεταφέρεται μέσα στο Internet μέσω μιας εφαρμογής π.χ. η μεταφορά μια εικόνας από τον Μαγνητικό Τομογράφο σε ένα υπολογιστή χωρίζεται από το TCP σε πακέτα με έναν σειριακό αριθμό και την διεύθυνση του παραλήπτη καθώς και κάποιες ακόμη πληροφορίες για τον έλεγχο σφαλμάτων. Τα πακέτα αυτά στέλνονται μέσα στο δίκτυο.
Το IP (Internet Protocol) αναλαμβάνει να τα μεταφέρει στον υπολογιστή του μακρινού παραλήπτη τα πακέτα αυτα. Το IP δηλαδή είναι το πρωτόκολλο που μεταφέρει τα πακέτα από τον αποστολέα στον παραλήπτη ελέγχοντας την ροή και εξασφαλίζοντας ότι τα πακέτα θα φθάσουν στον προορισμό τους σωστά.
Στην άλλη άκρη, στον παραλήπτη, το TCP θα παραλάβει τα πακέτα και θα τα ελέγξει για σφάλματα. Αν βρεθεί κάποιο σφάλμα το TCP θα ζητήσει την επανάληψη της αποστολής του συγκεκριμένου πακέτου. Όταν ληφθούν όλα τα πακέτα σωστά το TCP με την βοήθεια των σειριακών αριθμών θα ενώσει τα πακέτα και θα ανακατασκευάσει την πληροφορία.
Τέλος,για να είναι πιο ξεκάθαρη η λειτουργία της τηλειατρικής πρέπει να διαχωρίσουμε όσους συμμετέχουν σε αυτή σε διακριτούς ρόλους..
ΡΟΛΟΙ
Προκειμένου να είναι αποτελεσματικές οι υπηρεσίες Τηλεϊατρικής πρέπει να είναι προδιαγεγραμμένοι και απολύτως σαφείς οι ρόλοι όλων των εμπλεκομένων.
Ρόλους στο σχεδιασμό, οργάνωση, παροχή και αξιολόγηση των υπηρεσιών Τηλεϊατρικής έχουν όλοι οι εργαζόμενοι στις μονάδες που μετέχουν σε ένα δίκτυο των υπηρεσιών.
Η σαφήνεια των ρόλων των εμπλεκομένων είναι ιδιαίτερα αναγκαία κατά την περίοδο αυτή, την περίοδο δηλαδή των αρχικών βημάτων δημιουργίας του δικτύου Τηλεϊατρικής. Στη φάση αυτή προκύπτουν ανάγκες για την απόκτηση νέων δεξιοτήτων και γνώσεων, αλλά και δημιουργούνται συνθήκες αναδιατάξεων των πηγών που διατίθενται είτε αυτές αφορούν ανθρώπινους είτε υλικούς πόρους. Επί πλέον αναδεικνύονται ευκαιρίες, δυνατότητες και ανάγκες για την αναθεώρηση των διεργασιών και διαδικασιών παροχής ακόμα και των παγιωμένων υπηρεσιών.
Για παράδειγμα
- στο σχεδιασμό και την εφαρμογή
- στη σύνταξη και υιοθέτηση ιατρικών οδηγιών
- στη λειτουργία και παροχή των υπηρεσιών
- στη διαδικασία αξιολόγησης και πιστοποίησης
- στην εξασφάλιση και έλεγχο της ποιότητας των υπηρεσιών
Οι ρόλοι του νοσηλευτικού προσωπικού είναι οι αντίστοιχοι, αλλά με πεδίο εφαρμογής τις νοσηλευτικές αρμοδιότητες.
Οι ρόλοι του τεχνικού προσωπικού περιλαμβάνουν ενεργό συμμετοχή:
Οι ρόλοι του τεχνικού προσωπικού περιλαμβάνουν ενεργό συμμετοχή:
- στο σχεδιασμό και την εφαρμογή
- στη λειτουργία και παροχή τεχνικής υποστήριξης
- στη διαδικασία αξιολόγησης και πιστοποίησης
- στη συντήρηση, βελτίωση, εκσυγχρονισμό και τυχόν επέκταση
- στην εκπαίδευση
.
poly endiaferon to post!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήDen vlepw fws omw apo ta exidikeumena atoma pou tha mporousan na stelexwthoun..
ΑπάντησηΔιαγραφή