Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

PICASA

Δεν ήξερα τι να γράψω σήμερα και έτσι λοιπόν λέω ας δω το desktop μου και ας παρουσιάσω κάποιο προγραμματάκι που έμαθα πρόσφατα!Πχ το picasa,που από τη πρώτη στιγμή το λάτρεψα,γιατί δε με ζόρισε καθόλου σε σχέση με άλλα λογισμικά..Απλό στη χρήση και δημιουργικό!Το βρήκα τυχαία καθώς έψαχνα στο google ένα πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών μιας και το photoshop πιστεύω ότι είναι αρκετά πολύπλοκο.'Ηθελα ένα πρόγραμμα που να κάνει τα βασικά ρετουσαρίσματα στις φωτογραφίες μου!Και το βρήκα!!!
Αν θέλετε λοιπόν ένα ευέλικτο πρόγραμμα επεξεργασίας των φωτογραφιών σας,αυτό είναι το picasa που το παρέχει η google!
Μπορείτε  να οργανώσετε και να επεξεργαστείτε τις ψηφιακές σας φωτογραφίες, στη συνέχεια να δημιουργήσετε online άλμπουμ για να το μοιραστείτε με τους φίλους, την οικογένεια και τον κόσμο.





Το picasa σας προσφέρει μια σειρά λειτουργιών,όπως :

  • Πανέμορφα λευκώματα ιστού
Δείτε slideshows σε πλήρη οθόνη, τις φωτογραφίες σας να τακτοποιούνται σε έναν παγκόσμιο χάρτη, απολαύστε την αναπαραγωγή βίντεο, και πολλά άλλα.



  • Η κοινή χρήση γίνεται πιο απλή από ποτέ
Δημοσιεύστε αγαπημένες σας φωτογραφίες στο διαδίκτυο με ένα κλικ. Δημιουργήστε εντυπωσιακά online άλμπουμ φωτογραφιών για να μοιραστείτε με τους φίλους και την οικογένειά σας ή δημόσια λευκώματα. Λάβετε ειδοποιήσεις όταν οι 'Αγαπημένοι' σας κάνουν post νέες φωτογραφίες.



  • Εστίαση στους ανθρώπους
Οι άνθρωποι έχουν σημασία στις φωτογραφίες σας. Η τεχνολογία σας βοηθά να οργανώσετε αυτόματα τις φωτογραφίες σας με βάση τα άτομα σε αυτές,με το Picasa και το Picasa Web Albums.



  • Τέλεια επεξεργασία εικόνας
Βελτίωση  κάθε εικόνας με ένα μόνο κλικ. Διορθώσεις για κοινά προβλήματα όπως τα κόκκινα μάτια, το χρώμα και ο φωτισμός. Ή, χρησιμοποιήστε ρυθμίσεις και εφέ για να κάνουν τις καλύτερες φωτογραφίες σας να φαίνονται ακόμη καλύτερες!



  • Οργανωθείτε 
Το Picasa βρίσκει αυτόματα όλες τις φωτογραφίες στον υπολογιστή σας, όπου κι αν βρίσκονται, και τις οργανώνει σε δευτερόλεπτα.



  • Δημιουργικότητα
Χρησιμοποιήστε το Picasa για το σχεδιασμό και την εκτύπωση όμορφων κολάζ φωτογραφιών, δημιουργήστε παρουσιάσεις βίντεο, προσθέστε κείμενο ή προβάλλετε τις αγαπημένες σας φωτογραφίες στην επιφάνεια εργασίας.



  • Προσθήκη geo tag
Εύκολη προσθήκη geo-tags στις φωτογραφίες σας ώστε να μπορείτε να θυμάστε ακριβώς από πού είναι, χρησιμοποιώντας το Google Maps.




Το picasa διαθέτει 1 gigabyte δωρεάν χώρου αποθήκευσης - αυτό είναι αρκετό χώρο για 4.000 φωτογραφίες ! 


ΟΔΗΓΙΕΣ
Ανοίγουμε το picasa κ μπορούμε να δούμε τις φωτογραφίες στη βιβλιοθήκη ή να προσθέσουμε φωτογραφίες από τη φωτογραφική μας μηχανή.
Διαλέγουμε τη φωτογραφία που θέλουμε να επεξεργαστούμε.Έχουμε δυνατότητα βασικών διορθώσεων,όπως περικοπής,ευθυγράμμισης,διόρθωσης κόκκινων ματιών,αλλαγή του χρώματος.Επίσης μπορούμε να βάλουμε κείμενο ή να κάνουμε ένα ρετουσάρισμα.
Με τις λεπτομερείς ρυθμίσεις μπορούμε να προσθέσουμε φως στη φωτογραφία,να τις αφαιρέσουμε φως,να προσθέσουμε σκιές.
Με τα εφέ,έχουμε τη δυνατότητα όξυνσης,κορεσμού,λάμψης,μετατροπή σε σέπια κ σε ασπρόμαυρη.






Τέλος,αν πατήσετε πάνω στη Δημιουργία, μπορείτε να ορίσετε τη φωτογραφία ως φόντο,ως προφύλαξη οθόνης,μπορείτε επίσης να κάνετε κολάζ κ πόστερ!






Ελπίζω να σας φάνηκαν χρήσιμα όλα τα παραπάνω!!!Κατεβάστε το και αν έχετε απορίες(που δε νομίζω γιατί είναι πολύ απλό για να είναι αληθινό!)στείλτε comment!!!



Το picasa το κάνετε download από το http://picasa.google.com/





Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

WorldWide Telescope (WWT)


Σας είχα πει στο πρώτο μου post ότι θα σας απασχολήσω αρκετά με προγραμματάκια σχετικά με την αστρονομία..Ε λοιπόν σήμερα θα σας δείξω ένα άλλο πολύ καλό λογισμικό,μακράν καλύτερο απο το Stellarium,αφού παρέχει πάρα πολλές πληροφορίες για οτιδήποτε υπάρχει στο σύμπαν,ενώ έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.Μου αρέσει γιατί έχουν ασχοληθεί πολλοί ερευνητές για να το δημιουργήσουν με μοναδικό τους σκοπό να μυήσουν όλο και περισσότερο κόσμο και ειδικά τα παιδιά στον κόσμο της αστρονομίας!
Το συγκεκριμένο λογισμικό μου το πρότεινε ένας φίλος..κ γω το έκανα εγκατάσταση,και άρχισα την εξερεύνηση..Δεν είναι δύσκολο λογισμικό,απλά έχει πολλά πράγματα που μπορείς να δεις,γι'αυτό η εξερεύνησή του καλό θα ήταν να γίνεται σταδιακά!
Αυτό το λογισμικό λοιπόν είναι το WorldWide Telescope !
Το WWT επιτρέπει στον υπολογιστή σας να λειτουργεί ως ένα εικονικό τηλεσκόπιο, συγκεντρώνει εικόνες από τα καλύτερα διαστημικά τηλεσκόπια στον κόσμο. Δημιουργήθηκε με τη συνδρομή πολλών αστρονόμων και εκπαιδευτικών οι οποίοι μας επισημαίνουν τα σημαντικότερα σημεία στον ουράνιο θόλο.
Το WWT τρέχει στα windows και χρησιμοποιεί εικόνες και δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε απομακρυσμένους διακομιστές, ώστε να παρέχει μια καλύτερη ανάλυση του σύμπαντος.
Οι μαθητές όλων των ηλικιών μπορούν εύκολα να διερευνήσουν το σύμπαν χρησιμοποιώντας μια απλή και ισχυρή διεπαφή χρήστη.



Πώς μπορείτε να ξεκινήσετε την εξερεύνηση με WTT;
Μετά το πρώτο άνοιγμα της αρχικής οθόνης, θα βρείτε ένα πλαίσιο διαλόγου που σας λέει πώς να πλοηγηθείτε στο WorldWide Telescope. Ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες, και στη συνέχεια, αφού εξοικειωθείτε με τα γενικά χαρακτηριστικά, κάντε κλικ στην καρτέλα Guided Tours.Τώρα μπορείτε να επιλέξετε από μια ποικιλία ξεναγήσεων, που δημιουργήθηκαν από αστρονόμους και εκπαιδευτικούς από διάσημα αστεροσκοπεία και πλανητάρια. Για παράδειγμα, μπορείτε να ακολουθήσετε την αστρονόμο Alyssa Goodman σε ένα ταξίδι που δείχνει πώς η σκόνη από τους γαλαξίες συμπυκνώνεται στα αστέρια και στους πλανήτες.Ή μπορείτε να παρακολουθήσετε  τη ξενάγηση της κοσμολόγου Mike Gladders ώστε να πάτε πίσω δισεκατομμύρια έτη σε κοσμική ιστορία. Είστε ελεύθεροι να διακόψετε μια περιοδεία ανά πάσα στιγμή και αργότερα να επανέλθετε εκεί που σταματήσατε.



Μπορείτε να κάνετε ζουμ σε ουράνια χαρακτηριστικά, όπως αστέρια, νεφελώματα και πλανήτες. Για κάθε αντικείμενο, θα βρείτε πολλές πηγές πληροφόρησης, μόνο με ένα κλικ.





Για να κατανοήσουμε πλήρως την ισχύ του WWT, έχουμε κατά νου ότι ουράνια αντικείμενα ακτινοβολούν ενέργεια σε ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα  μηκών κύματος, από ραδιοκύματα σε υπέρυθρες, οπτική σε υπεριώδη, ακόμα και τις ακτίνες Χ, ακόμα και ακτίνες γάμμα. Οι φυσικές διεργασίες στο εσωτερικό αυτών των αντικειμένων μπορούν να ερμηνευθούν μόνο με το συνδυασμό παρατηρήσεων σε διάφορα μήκη κύματος, και αυτή είναι η ομορφιά του WWT! Συγκεντρώνει πολλά εντυπωσιακά αρχεία των ουράνιων αντικειμένων,συλλογές προσεκτικά διατυπωμένες από παρατηρήσεις του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, του Chandra X-Ray Observatory, του Sloan Digital Sky Survey (SDSS), και Two Micron All Sky Survey.Εντυπωσιακό ε??


Κάτω αριστερά μπορούμε να επιλέξουμε από που θέλουμε να γίνει η θέαση. Για παράδειγμα από τη γη,κάποιο άλλο πλανήτη,από τον ουρανό κτλ.
Στη κάτω πλευρά της εφαρμογής υπάρχουν όλοι οι πλανήτες και αρκεί ένα κλικ για να τους δούμε και να τους μελετήσουμε.
Στην πάνω πλευρά παρατηρούμε πολλές ενδιαφέρουσες εφαρμογές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.Το πιο ενδιαφέρον κατά τη γνώμη μου είναι το "tours" που μπορείς να περιηγηθείς σε νεφελώματα,γαλαξίες,πλανήτες,μαύρες τρύπες,κοσμικά γεγονότα,ακόμα και σε supernova!

Η ερευνητική ομάδα της Microsoft έχει αφιερώσει το WWT στη μνήμη του Jim Gray και είναι ένα ελεύθερο λογισμικό ώστε να βοηθήσει τις κοινότητες αστρονομίας κ την εκπαίδευση,με την ελπίδα να εμπνεύσει και να ενδυναμώσει τους ανθρώπους να εξερευνήσουν και να κατανοήσουν το σύμπαν όπως ποτέ άλλοτε.
Κ γω με τη σειρά μου σας παροτρύνω να το κατεβάσετε και να το ανακαλύψετε!Θα σας εντυπωσιάσει ο ρεαλισμός των απεικονίσεων!!!Βάλτε από που γίνεται η θέαση,πχ από τον Βόλο και δες τε τι υπάρχει στον ουρανό εκείνη τη στιγμή!Ας ξεκινήσουμε το ταξιδι στ'άστρα!!!

Μπορείτε να το κάνετε download από το εξής link :
http://download.cnet.com/WorldWide-Telescope/3000-2054_4-10841796.html



 

Και κάποια video που μπορούν να βοηθήσουν :



Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Media Go For Sony Ericsson



Πρόσφατα αγόρασα το sony ericsson experia x10 mini και παρατήρησα ότι είναι ιδιαίτερα λειτουργικό και εύχρηστο,ενώ κοιτάζοντας το εγχειρίδιο χρήσης βρήκα ένα πρόγραμμα που παρέχεται μαζί με το κινητό,το MEDIA GO με το οποίο μπορεί πολύ εύκολα να συγχρονιστεί  το pc μου με το κινητό για share των πολυμέσων μου..
Ένας λόγος παραπάνω που το έψαξα ήταν το γεγονός ότι το bluetooth  του κινητού μου δε λειτουργούσε σωστά και ενώ ήθελα να μεταφέρω κάτι φωτογραφίες,δε μπορούσα..οπότε αναγκάστηκα να βρω άλλο τρόπο μεταφοράς δεδομένων και τελικά τα κατάφερα!Από τότε χρησιμοποιώ το Media Go για να μεταφέρω δεδομένα.Όχι μόνο φωτογραφίες,αλλά και μουσική,video,podcasts..



Τί είναι λοιπόν το MEDIA GO?
Απλά συνδέουμε το τηλέφωνο με τον υπολογιστή και η μεταφορά φωτογραφιών,βίντεο,μουσικής και podcasts είναι πιο εύκολη από ποτέ!Έτσι η ψυχαγωγία είναι μαζί μας παντού!


Music
Το media go επιτρέπει τη διαχείριση της βιβλιοθήκης μουσικής του κινητού σας,παρέχοντας πληροφορίες για το κάθε κομμάτι.Επίσης μπορείτε να δημιουργήσετε και λίστες με τραγούδια που ακούτε ανάλογα με τη διάθεσή σας!

Photos
Μπορείτε να εισάγετε εικόνες από το τηλέφωνό σας και να περιηγηθείτε σ'αυτές μέσω της προβολής φωτογραφιών.Απλώς κάντε διπλό κλικ για εύκολη προβολή ή για να ξεκινήσετε μι προβολή παρουσίασης.Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε album φωτογραφιών!


Video
Μεταφέρετε εύκολα ένα video από το κινητό σας στο pc και θα έχετε την καλύτερη προβολή!


Podcasts
Περιηγηθείτε σε μία τεράστια συλλογή από podcasts και προσθέστε στον υπολογιστή σας ότι σας ενδιαφέρει απλά με μία εγγραφή!


Το MEDIA GO είναι υπό συνεχή βελτίωση ώστε να μας προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη άνεση στην αλληλεπίδραση κινητού τηλεφώνου και υπολογιστή στο προσεχές μέλλον!




 Πάντως είναι ένα πολύ απλό και πολυχρηστικό προγραμματάκι που το συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους τους κατόχους sony ericsson κινητού!
Παραθέτω ένα βίντεο με την εγκατάσταση και χρήση του MEDIA GO που δείχνει αναλυτικά όλα τα βήματα :





Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

SPICE - circuit simulation


Εδώ και καιρό ήθελα να μάθω για το spice,αφού άκουγα γι'αυτό αρκετά πράγματα τον τελευταίο καιρό..Στη σχολή άρχισε να χρησιμοποιείται στο εργαστήριο του μαθήματος "Ψηφιακή Σχεδίαση με cad " ενώ ταυτόχρονα είναι καλό εργαλείο προσομοίωσης κυκλωμάτων και για το μάθημα της Ηλεκτρονικής και Ανάλυσης κυκλωμάτων.Επίσης ένας λόγος που έψαξα γι'αυτό είναι γιατί βαρέθηκα  να λύνω ασκήσεις κυκλωμάτων θεωρητικά και όχι πρακτικά..
Στο μάθημα όταν διερωτήθηκα τί λογισμικό θα ήθελα να μάθω τον τελευταίο καιρό,απάντησα το spice,αλλά είπα ότι δεν είχα καθόλου ελεύθερο χρόνο ώστε να αρχίσω να το μαθαίνω.Έτσι σκέφτηκα να αναφερθώ σήμερα σ'αυτό,ώστε να εξοικονομήσω χρόνο απ'τη μια και από τη άλλη να κάνω επιτέλους την αρχή να το μάθω!
Γι'αυτό λοιπόν παραθέτω κάποια βοηθητικά στοιχεία που βρήκα από διάφορα tutorial στο διαδίκτυο αλλά και σε ένα cd που μας δόθηκε με το βιβλίο Microelectronic circuits,προσπαθόντας να μάθω έτσι και εγώ τα βασικά για αυτό το πρόγραμμα..

Λοιπόν,ασ ξεκινήσουμε...

Το SPICE, είναι ακρωνύμιο που σημαίνει Simulation Program
with Integrated Circuit Emphasis
(πρόγραμμα εξομοίωσης με έμφαση στα
ολοκληρωμένα κυκλώματα). Αναπτύχθηκε μέσα στη δεκαετία του 1970 από την
ομάδα Ολοκληρωμένων Κυκλωμάτων του Ηλεκτρονικού Εργαστηρίου Ερευνών και
το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Υπολογιστών του Πανεπιστημίου του
Berkeley της California των Η.Π.Α.
Ο άνθρωπος που πρώτος ανέπτυξε το SPICE είναι ο Dr Lawrence Nagel. Στο
διδακτορικό του Nagel περιγράφονται οι αλγόριθμοι και οι αριθμητικές μέθοδοι που
χρησιμοποιούνται στο SPICE.  Παρόλο που o χρήστης δεν είναι αναγκαίο να γνωρίζει
τους μαθηματικούς αλγόριθμους που χρησιμοποιούνται στο SPICE, πρέπει να έχει
ειδικές γνώσεις σχεδιασμού ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών κυκλωμάτων.
Το κύκλωμα περιγράφεται με τη χρήση ενός αρχείου (file) το οποίο αποτελεί το
αρχείο εισόδου (αρχείο εισαγωγής δεδομένων) του SPICE. Το αρχείο αυτό περιέχει
τα στοιχεία του κυκλώματος (αντιστάτες, πυκνωτές, αυτεπαγωγές, πηγές τάσης και
ρεύματος, διατάξεις ημιαγωγών κ.α.) και περιγράφει πως συνδέονται μεταξύ τους
κάνοντας χρήση αριθμών που αντιστοιχούν στους διάφορους κόμβους του
κυκλώματος. Άλλες πληροφορίες είναι αυτές που δείχνουν τη συχνότητα
των πηγών, τη θερμοκρασία, το είδος των αναλύσεων που χρειάζεται να γίνουν και
πως πρέπει να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της κάθε ανάλυσης. Το πρόγραμμα
SPICE διαβάζει το αρχείο εισόδου και βρίσκει πως πρέπει να συνδεθούν τα διάφορα
στοιχεία κυκλωμάτων και διατάξεις σε κάθε κόμβο.
Για την επίλυση, χρησιμοποιεί την μέθοδο των κόμβων όπου
άγνωστοι είναι τα δυναμικά των κόμβων ως προς κάποιον κόμβο αναφοράς (του
οποίου το δυναμικό λαμβάνεται ως 0). Το ρεύμα κάθε κλάδου εκφράζεται
συναρτήσει της διαφοράς δυναμικού στα άκρα του και της αγωγιμότητας του. Στη
συνέχεια χρησιμοποιείται ο νόμος των ρευμάτων του Kirchhoff και κατόπιν
καταστρώνεται ένα σύστημα εξισώσεων για το κύκλωμα το οποίο όταν λυθεί θα
προσδιορίσει τα δυναμικά (τάσεις) των κόμβων.


ΠΑΚΕΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΣΤΟ SPICE
Το PSpice,περιλαμβάνει τα προγράμματα Schematics και Probe. Το Schematics χρησιμοποιείGUI (Graphical User Interface) ώστε μπορεί να σχεδιάζει κανείς στην οθόνη του
υπολογιστή το κύκλωμα με τα γνωστά σύμβολα των στοιχείων και με διάφορα μενού
(menu) μπορεί να κάνει κάθε αλλαγή εύκολα. Το σχετικό αρχείο είναι τύπου .SCH .
Το Probe είναι ένα πρόγραμμα που επιτρέπει την απεικόνιση των αποτελεσμάτωνστην οθόνη, και μπορεί να ενεργοποιηθεί αν μεταξύ των εντολών υπάρχει η εντολή
.PROBE. Με κειμενογράφο μπορούμε να φτιάξουμε text files (τύπου .CIR) που
περιέχει τις κατάλληλες εντολές. Αυτό το αρχείο μπορεί να διαβαστεί από το PSpice
το οποίο, με βάση τις εντολές, πραγματοποιεί την επιδιωκόμενη ανάλυση.


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ SPICE
α) Δημιουργούμε ένα αρχείο εισόδου (source file) στο οποίο περιγράφει το κύκλωμα για
το οποίο θα γίνει ανάλυση ή προσομοίωση.
β) Εισάγουμε αυτό το αρχείο στο πρόγραμμα το οποίο με τη σειρά του δημιουργεί το
αρχείο εξόδου.
γ) Δίνουμε εντολή να τυπωθεί το αρχείο εξόδου και αν απαιτείται κατασκευάζει
διαγράμματα χρησιμοποιώντας αποτελέσματα του αρχείου αυτού.
Το αρχείο εισόδου (τύπου .CIR) μπορεί να γραφτεί με οποιονδήποτε κειμενογράφο,
αρκεί να μην εισάγει χαρακτήρες ελέγχου. Το PSpice διαθέτει κατάλληλο
κειμενογράφο. Το αρχείο εισόδου περιέχει, εντολές
δεδομένων που περιγράφουν το κύκλωμα, περιέχει εντολές ελέγχου οι οποίες
καθορίζουν το είδος της ανάλυσης και επίσης εντολές εξόδου οι οποίες περιγράφουν
το είδος και τον τρόπο παρουσίασης των αποτελεσμάτων. Για να φτιάξουμε στο αρχείο
εισόδου τις εντολές δεδομένων, αρχίζουμε με ένα διάγραμμα του κυκλώματος
(schematic) και σημειώνουμε σε αυτό, σύμφωνα με τους κανόνες του SPICE,
ορισμένα στοιχεία που περιγράφονται στις παρακάτω τρεις εργασίες:

1) Δίνουμε σε κάθε στοιχείο του κυκλώματος ένα όνομα. Στο PSpice τα γράμματα μπορεί
να είναι πεζά και κεφαλαία. Το πρόγραμμα SPICE, δηλαδή το πακέτο λογισμικού
SPICE2G.6 του Πανεπιστημίου Berkeley χρειάζεται κεφαλαία. Στο PSpice τα
RLOAD ή rbaseq1 παριστάνουν αντιστάτες.
2) Ορίζουμε ένα «κόμβο αναφοράς», κόμβος 0. Αυτός ονομάζεται και «κόμβος
γείωσης» και θεωρείται ότι έχει δυναμικό 0. Τα δυναμικά όλων των άλλων κόμβων
υπολογίζοντα ως προς αυτόν. Ο κόμβος αναφοράς μπορεί να μην είναι η πραγματική
γείωση του κυκλώματος αλλά απλώς ο κόμβος αναφοράς για τους υπολογισμούς.
3) Δίνουμε στους άλλους κόμβους του κυκλώματος έναν αριθμό (κομβικός αριθμός)
που πρέπει να είναι θετικός ακέραιος. Η διάταξη στην αρίθμηση των κόμβων είναι
αυθαίρετη και οι αριθμοί δεν είναι κατ’ανάγκη διαδοχικοί. Ο κάθε κόμβος πρέπει να
συνδέει τουλάχιστον δύο στοιχεία του κυκλώματος.
Στο αρχείο εισόδου χρησιμοποιούμε εντολές ελέγχου που καθορίζουν τι είδους
ανάλυση θέλουμε να κάνουμε. Το SPICE γενικώς μπορεί να κάνει ανάλυση για ac,
dc, μεταβατικά φαινόμενα (transient), συνάρτηση μεταφοράς dc, ευαισθησία σε μικρά
σήματα dc, παραμόρφωση, θόρυβο και ανάλυση Fourier. Για το σκοπό αυτό
χρειάζεται να εισαχθούν στο αρχείο εισόδου μερικές (απλές) εντολές ελέγχου. Μια
τέτοια εντολή μπορεί να καθορίζει την τιμή της τάσης ή ρεύματος κάποιας πηγής, το
εύρος συχνοτήτων που πρέπει να έχει μία πηγή ac, το χρονικό διάστημα για το οποίο
θα γίνει η ανάλυση μεταβατικών φαινομένων (μεταβατική ανάλυση) και το βήμα
χρόνου που θα χρησιμοποιηθεί. Άλλες εντολές ελέγχου καθορίζουν τον τρόπο
παρουσίασης των αποτελεσμάτων της ανάλυσης, π.χ. σε μορφή πίνακα ή σε γράφημα.
Η έξοδος του SPICE αποτελείται από πολλά μέρη. Οι εντολές εξόδου στο αρχείο
εισόδου ρυθμίζουν αυτά τα μέρη και τον τρόπο εμφάνισης των αποτελεσμάτων
Επιπλέον, το πακέτο PSpice περιλαμβάνει ένα graphics postprocessor
(μεταεπεξεργαστή γραφικών) που λέγεται PROBE. Το PROBE μας επιτρέπει να
κάνομε γραφήματα πρακτικώς κάθε φυσικού μεγέθους που μας ενδιαφέρει, μετά από
την ανάλυση του κυκλώματος από το SPICE. Το PROBE χρειάζεται να έχει
πρόσβαση σε ειδικό αρχείο για να λειτουργήσει σωστά. Ένα τέτοιο αρχείο
δημιουργείται κατά τη διάρκεια της ανάλυσης με το PSpice αν συμπεριληφθεί η
εντολή .PROBE στο αρχείο εισόδου. Αφού τελειώσει η ανάλυση μπορεί να
ενεργοποιηθεί το PROBE στο επίπεδο του λειτουργικού συστήματος ή στο επίπεδο
του κελύφους οδηγιών (command shell) όπως θα δούμε παρακάτω.
Συνοψίζοντας, η διαδικασία που ακολουθούμε είναι: Δημιουργούμε το αρχείο
εισόδου για το SPICE χρησιμοποιώντας έναν επεξεργαστή κειμένου (text editor). To PSpice έχει τον δικό του επεξεργαστή κειμένου. Το αρχείο είναι τύπου .CIR.
Χρειάζεται πάντα στην πρώτη γραμμή να υπάρχει ο τίτλος. Η τελευταία γραμμή είναι
το .END . Η διάταξη των άλλων γραμμών του κώδικα του προγράμματος μπορεί να
είναι οποιαδήποτε. Φυσικά όταν υπάρχουν υποκυκλώματα (που είναι κυκλώματα που
καλούνται όπως οι υπορουτίνες) ο κανόνας αυτός έχει τους προφανείς περιορισμούς.
Τρέχουμε το PSpice το οποίο διαβάζει το αρχείο εισόδου, κάνει την ανάλυση του
κυκλώματος και δημιουργεί το αρχείο εξόδου τύπου .OUT . Μπορούμε να έχουμε και
γραφήματα διαφόρων ηλεκτρικών μεγεθών που αφορούν το κύκλωμα.



Διαδοχικά βήματα προσομοίωσης
Η προσομοίωση με χρήση GUI πραγματοποιείται ακολουθώντας συγκεκριμένα
διαδοχικά βήματα στο περιβάλλον του προγράμματος Schematics. Εκτελώντας το
πρόγραμμα αυτό «ανοίγει» ένας χώρος εργασίας κατάλληλος για τη σχεδίαση με
χρήση συμβόλων. Παρακάτω παρουσιάζονται αναλυτικά τα βήματα της διαδικασίας
που πρέπει κανείς να ακολουθήσει:
1. Σχεδίαση του ηλεκτρονικού κυκλώματος
α) Τοποθέτηση στοιχείων
Η επιλογή και η σύνδεση των διαφόρων στοιχείων (πηγών και εξαρτημάτων)
του κυκλώματος γίνεται με έναν τρόπο ανάλογο με αυτόν που θα εφαρμόζαμε
σε πραγματικό εργαστήριο.  Με το mouse και την εντολή
draw/Get New Part (ή CTRL+G) για νέο στοιχείο ή draw/Place Part (ή
CTRL+P) για ήδη χρησιμοποιημένο, επιλέγουμε από τη βιβλιοθήκη (part
browser basic) διάφορα στοιχεία και τα τοποθετούμε στο χώρο εργασίας. Ο
προσανατολισμός του κάθε εξαρτήματος μπορεί να αλλάξει κατά 90ο με
CTRL+R.
β) Ηλεκτρικές συνδέσεις
Η σύνδεση (διασυρμάτωση) μεταξύ των εξαρτημάτων γίνεται με την εντολή
Draw Wire (εικονίδιο «μολύβι») και χρήση του mouse. Οι κόμβοι του κυκλώματος δημιουργούνται αυτόματα. Είναι απαραίτητο επίσης να
τοποθετηθεί το σύμβολο το κόμβου αναφοράς AGND (analogue ground). Αν
μετά την ολοκλήρωση των συνδέσεων γίνει κάποια μετακίνηση στοιχείου, η
υπάρχουσα σύνδεση του διατηρείται, όπως και ο τυχόν γειτονικός κόμβος.
2. Ορισμός χαρακτηριστικών των στοιχείων
α) Συμβολικά ονόματα
Για κάθε στοιχείο που τοποθετείται τίθεται από το πρόγραμμα ένα
προεπιλεγμένο όνομα με δείκτη αύξουσας αρίθμησης. Όμως, μπορεί κανείς να
αλλάξει την ονομασία, με διπλό κτύπημα του mouse στο σημείο αυτό, αρκεί να
μην υπάρχει διπλή ονομασία.
β) Τιμές στοιχείων
Το κάθε στοιχείο παίρνει επίσης αυτόματα μια προεπιλεγμένη τιμή η οποία στη
συνέχεια μπορεί να αλλάξει με διπλό κτύπημα είτε πάνω στο σύμβολο είτε στο
πλαίσιο με την προεπιλεγμένη τιμή.
γ) Παράμετροι λειτουργίας πηγών
Ειδικά στις πηγές (τάσης ή ρεύματος) είναι αναγκαίο να ορισθούν πρόσθετες
παράμετροι λειτουργίας, όπως το πλάτος, η συχνότητα, η χρονική καθυστέρηση,
κ.α. ανάλογα με το είδος της πηγής. Αυτό μπορεί να γίνει με διπλό κτύπημα στο
σύμβολο της πηγής, οπότε εμφανίζεται ένα παράθυρο που περιέχει όλες τις
παραμέτρους. Η κάθε αλλαγή πρέπει να σώζεται προτού προχωρήσει κανείς
στην επόμενη.
3. Προεπιλογές προσομοίωσης
α) Είδος της ανάλυσης
Το είδος της ανάλυσης σχετίζεται με το αν κύκλωμα θα αναλυθεί στο πεδίο του
χρόνου που αναφέρεται (time domain) ή στο πεδίο συχνοτήτων (frequency
domain). Η επιλογή μπορεί να γίνει με την εντολή Analysis/Setup, όπου, στο
παράθυρο που ανοίγει, πρέπει κανείς να σημειώσει (checking) στα αντίστοιχα
κουτάκια δίπλα στα εικονίδια (π.χ. AC Sweep για ανάλυση στο πεδίο των
συχνοτήτων, Transient για ανάλυση στο πεδίο του χρόνου) τις επιλογές του. Το
εικονίδιο DC Sweep αναφέρεται σε μια σειρά από παραμέτρους που μπορεί
κανείς επίσης να μεταβάλει. Το Bias Point Detail είναι πάντα σημειωμένο διότι
το σημείο ηρεμίας στα τρανζίστορ υπολογίζεται πάντοτε.
β) Μεταβλητές και ακρίβεια ανάλυσης
Με double click στο κάθε επιλεγμένο εικονίδιο μπορεί κανείς να κάνει επιλογή
της μεταβλητής παραμέτρου (π.χ. Voltage Source, Temperature), του αριθμού
των τιμών σημείων υπολογισμού (Total Pts), του εύρους μεταβολής (Start value,
End value) καθώς και το είδος της κλίμακας (Linear, Octal, Decade). Ειδικά
στην επιλογή Transient πρέπει κανείς να δώσει τιμή Final time και Step Ceiling οπωσδήποτε, ενώ η τιμή Print Step δεν είναι απαραίτητη για απεικόνιση στην
οθόνη.
γ) Ορισμός σημείων ελέγχου
Στο ηλεκτρονικό σχεδιάγραμμα μπορεί κανείς να τοποθετήσει τα
Voltage/Level Markers ή Current Marker στα σημεία εκείνα όπου, μετά την
εκτέλεση της προσομοίωσης, θα δοθούν οι γραφικές παραστάσεις της τάσεις ή
ρεύματος συναρτήσει του χρόνου ή της συχνότητας, ανάλογα με την επιλογή
που έχει γίνει.
4. Πραγματοποίηση προσομοίωσης
α) Εκτέλεση
Αποθηκεύουμε το κύκλωμα σε αρχείο και στη συνέχεια εκτελούμε την
προσομοίωση με την εντολή Analysis/Simulate (ή F11).
β) Παρουσίαση αποτελεσμάτων
Τα αποτελέσματα της προσομοίωσης παρέχονται με τους παρακάτω τρόπους:
Οι συνεχείς τάσεις και ρεύματα απεικονίζονται πάνω στο ηλεκτρονικό
σχεδιάγραμμα με την εντολή Enable Bias Voltage Display ή Enable Bias
Current Display με single click στα αντίστοιχα εικονίδια. Οι μεταβολές των
μεγεθών (σύμφωνα με τα σημεία ελέγχου) απεικονίζονται μέσου του
προγράμματος .Probe. Στο περιβάλλον αυτό μπορεί κανείς να κάνει διάφορες
επιλογές στα διαγράμματα, όπως, απεικονιζόμενο μέγεθος, αλλαγές στις
περιοχές απεικόνισης, ανάλυση FFT κ.α. Τέλος, σχετικά αριθμητικά
αποτελέσματα δίνονται στο output file.

Ξέρω πως είναι δύσκολο να τα καταλάβουμε όλα μονομιάς γι'αυτό και η ήρεμη ανάγνωση αυτού του Post θα βοηθούσε.Και το σημαντικότερο είναι να το κατεβάσετε το spice και να πειραματιστείτε,γιατί μόνο έτσι πιστεύω θα το κατανοήσετε πραγματικά.
Όταν καταφέρω να εξοικειωθώ με το εργαλείο θα συνεχίσω το post έχοντας πλέον την εμπειρία χρήσης..Ελπίζω να καταφέρω κάποια στιγμή να βρω χρόνο,αν και δεν το νομίζω να γίνει σύντομα .......


Περισσότερα στοιχεία σχετικά με το spice μπορείτε να βρείτε στο cd που παρέχεται με το βιβλίο Microelectronic Circuits  των Sendra n' Smith, καθώς και σε διάφορα tutorial στο διαδίκτυο.

 

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

www.Ασφαλέστερο_Internet @.com


 Πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί για το πόσο ασφαλές είναι το internet?Φαντάζομαι το κάνατε συχνά..Το ίδιο και εγώ..Γι'αυτό ψάχνω συχνά στο διαδίκτυο για λύσεις που προτείνονται για ένα πιο ασφαλές περιβάλλον κατά την πλοήγησή μου στο internet..
Είμαι της γνώμης ότι η πρόληψη στο internet είναι το σημαντικότερο..δηλαδή να έχουμε ένα καλό αντιικό..αλλά τι κάνουν για την ασφάλειά μας οι βαρόνοι του internet??
Ε λοιπόν,άρχισαν να κάνουν..βρήκα κατά την αναζήτησή μου στο διαδίκτυο για τα μέτρα προστασίας που άρχισαν να παίρνουν η Google,η Comcast και η Microsoft..και εξεπλάγην θετικά!
Οι πρόσφατες εξελίξεις λοιπόν, δίνουν την ελπίδα ενός ασφαλέστερου Internet στο εγγύς μέλλον.
Η Google, η Comcast και η Microsoft δημιουργούν ένα σύστημα προειδοποίησης για τη μείωση της εξάπλωσης των κακόβουλων λογισμικών.
Αρχικά η GOOGLE είναι έτοιμη να τροποποιήσει τις υπηρεσίες του Gmail:Μέσω ανάλυσης ip θα παρακολουθείται η τοποθεσία που κάποιος κάνει login και όταν ο χρήστης του gmail μπει από την κανονική του τοποθεσία η οποία όμως δεν ταιριάζει με την προηγούμενη,θα βλέπει
ένα κόκκινο banner που θα γράφει: «Προσοχή: Πιστεύουμε ότι ο λογαριασμός σας προσπελάστηκε πρόσφατα από την τάδε χώρα» και θα ακολουθεί και η IP διεύθυνση.
Η υπηρεσία Constant Guard της Comcast (ένας από τους πιο ενημερωμένους ISP του κόσμου) από την άλλη σε περίπτωση που εντοπίσει κάποια κακόβουλη δραστηριότητα τύπου “bot” σε υπολογιστή κάποιου πελάτη, θα ειδοποιήσει τον πελάτη της για την πιθανή εκμετάλλευση του υπολογιστή του από bot.
Τέλος, η Microsoft στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας με όνομα End-to-End Trust initiative, προτείνει οι καταναλωτές, οι επιχειρήσεις και οι ISPs  να ενεργούν ακόμα πιο δυναμικά. Προτείνει οι μολυσμένοι υπολογιστές να τίθενται εκτός του Διαδικτύου, έως ότου εξυγιανθούν.
Ελπίζουμε όλες αυτές οι προσπάθειες να συνεχιστούν με την ελπίδα για έναν ασφαλέστερο κυβερνοχώρο!

ΤΗΛΕΪΑΤΡΙΚΗ' ΟΤΑΝ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ


Σήμερα σκέφτηκα να γράψω για την Τηλειατρική,ένα θέμα που πάντα με ενδιέφερε,αφού πριν μπω στη σχολή των μηχανικών υπολογιστών με ενδιέφεραν και οι ιατρικές επιστήμες και ειδικότερα η συμβολή τους στην ανθρωπότητα!Επομένως σήμερα θα αναφερθώ στην ένωση της επιστήμης που ακολούθησα και της επιστήμης που αγάπησα,χωρίς βέβαια να θέλω να θίξω αυτό που σπουδάζω τώρα..:)
Επειδή δεν είμαι καθόλου ειδική στο θέμα θα αναφερθώ στην τελειατρικη με αρκετά εξειδικευμένους όρους τους οποίους βρήκα από διάφορες πηγές στο διαδίκτυο.Τα περισσότερα από αυτα που γράφω δεν είναι δικά μου.Σκοπός μου είναι όποιος ενδιαφέρεται για αυτόν τον κλάδο να ενημερωθεί μέσα από αυτό το post αρκετά διεξοδικά για το τί είναι τηλειατρική και πως μπορέι να φανεί χρήσιμη στις μέρες μας..αφού παραθέτω συγκεντρωμένα τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά της.
Σκεφτείτε ότι η τηλειατρική ίσως αποτελέσει ένα καλό μεταπτυχικό..για να ξεφύγουμε λίγο από το τόσο τεχνοκρατικό κομμάτι της σχολής μας και να δούμε μια πιο ανθρώπινη πλευρά της επιστήμης!
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με το βασικότερο :

Τι είναι τηλεϊατρική; 

Η τηλεϊατρική μπορεί να σώσει ζωές σε επείγοντα περιστατικά ή σε περιπτώσεις όπου απαιτείται γρήγορη ιατρική ανταπόκριση και εξειδικευμένη φροντίδα .Προσφέρει ένα ευρύ φάσμα ιατρικών εφαρμογών (ακτινολογία, νευρολογία, δερματολογία κλπ) σε κοινότητες απομακρυσμένες ή σε άτομα που είναι δύσκολο να μετακινηθούν μακριά από τα κέντρα εφαρμογής. Συμβάλλει δε, στο να παραμένουν γιατροί και υγειονομικό προσωπικό σε γεωγραφικά απομονωμένες περιοχές, εξασφαλίζοντας τους συνεχή εκπαίδευση από απόσταση και συνεργασία με νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα ιδιώτες γιατρούς κλπ.

Η τηλεϊατρική παρέχει παράλληλα και νέες ευκαιρίες στην απασχόληση. Ήδη πολλές επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα σε υπηρεσίες τηλεϊατρικής και εφαρμογές τηλεματικής έχουν δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Αξίζει να πούμε για το πρωτοποριακό πλωτό ιατρείο που εγκαινιάστηκε στις 6 Μαρτίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο στη Ρόδο. Το ''δελφίνι της ζωής και της ελπίδας'' όπως ονομάστηκε έχει εγκατεστημένο σύστημα τηλεϊατρικής και εξασφαλίζει την απαιτούμενη τηλεπικοινωνιακή υποδομή στους σταθμούς προσέγγισης που είναι νησιά και άλλες απομακρυσμένες περιοχές.

Γιατί η τηλεϊατρική;

Η παροχή υπηρεσιών υγείας στην Ευρώπη παρουσιάζει πολλές προκλήσεις. Υπάρχει μεγάλο εύρος πολιτιστικών, ιατρικών, κοινωνικών, δημογραφικών και οικονομικών διαφορών εντός και μεταξύ των διαφόρων περιοχών της Ευρώπης, με αποτέλεσμα διαφοροποιήσεις ως προς τις μορφές και το εύρος νοσηρότητας και τις μεθόδους προσφοράς των σχετικών υπηρεσιών. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένες γςνικές κατηγορίες που αφορούν όλες τις περιοχές και είναι οι:

Η πίεση ζητήσεως προηγμένων υπηρεσιών υγείας που οφείλεται στις δημογραφικές μεταβολές.
Η ανάγκη περιορισμού των δαπανών υπηρεσιών υγείας.
Η ανάγκη μεγαλύτερης κλινικής αποτελεσματικότητας.
Η ανάγκη εξασφαλίσεως προσβάσεως σε υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, για όλους.
Οι ευκαιρίες που προσφέρονται στις σχετικές επιχειρηματικές δραστηριότητες.



Και αφού πάνω κάτω καταλάβαμε τι εστί τηλειατρική ας δούμε πως λειτουργεί από τη πλευρά των μηχανικών λογισμικού..δηλαδή τα σχετικά με τα δίκτυα που χρησιμοποιούνται..τα πρωτόκολλα κτλ.. για την ανταλλαγή ιατρικής πληροφορίας..

Μεταφορά Ιατρικών απεικονίσεων

 
 Protocols-Dicom format 

Τα πιο βασικά πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται στις Ιατρικές εφαρμογές, για την επικοινωνία μέσω Internet, είναι το TCP και το IP και το DICOM, το οποίο είναι πιο εξειδικευμένο στην ανταλλαγή Ιατρικής πληροφορίας.
Εκτός από το TCP/IP και το DICOM υπάρχουν και άλλα πρωτόκολλα τα οποία
υποβοηθούν στις ιατρικές επιστήμες. π.χ WWW, FTP κλπ. Το TCP (Transmission Control Protocol = Πρωτόκολλο Ελέγχου Μετάδοσης) χρησιμοποιείται για τον έλεγχο των δεδομένων και το IP (Internet Protocol = Πρωτόκολλο Διαδικτύωσης) για την μεταφορά των δεδομένων από τον ένα υπολογιστή στον άλλον. Κάθε σύνολο πληροφοριών που μεταφέρεται μέσα στο Internet μέσω μιας εφαρμογής π.χ. η μεταφορά μια εικόνας από τον Μαγνητικό Τομογράφο σε ένα υπολογιστή χωρίζεται από το TCP σε πακέτα με έναν σειριακό αριθμό και την διεύθυνση του παραλήπτη καθώς και κάποιες ακόμη πληροφορίες για τον έλεγχο σφαλμάτων. Τα πακέτα αυτά στέλνονται μέσα στο δίκτυο.
Το IP (Internet Protocol) αναλαμβάνει να τα μεταφέρει στον υπολογιστή του μακρινού παραλήπτη τα πακέτα αυτα. Το IP δηλαδή είναι το πρωτόκολλο που μεταφέρει τα πακέτα από τον αποστολέα στον παραλήπτη ελέγχοντας την ροή και εξασφαλίζοντας ότι τα πακέτα θα φθάσουν στον προορισμό τους σωστά.
Στην άλλη άκρη, στον παραλήπτη, το TCP θα παραλάβει τα πακέτα και θα τα ελέγξει για σφάλματα. Αν βρεθεί κάποιο σφάλμα το TCP θα ζητήσει την επανάληψη της αποστολής του συγκεκριμένου πακέτου. Όταν ληφθούν όλα τα πακέτα σωστά το TCP με την βοήθεια των σειριακών αριθμών θα ενώσει τα πακέτα και θα ανακατασκευάσει την πληροφορία. 


Τέλος,για να είναι πιο ξεκάθαρη η λειτουργία της τηλειατρικής πρέπει να διαχωρίσουμε όσους συμμετέχουν σε αυτή σε διακριτούς ρόλους..

ΡΟΛΟΙ
 
Προκειμένου να είναι αποτελεσματικές οι υπηρεσίες Τηλεϊατρικής πρέπει να είναι προδιαγεγραμμένοι και απολύτως σαφείς οι ρόλοι όλων των εμπλεκομένων.
Ρόλους στο σχεδιασμό, οργάνωση, παροχή και αξιολόγηση των υπηρεσιών Τηλεϊατρικής έχουν όλοι οι εργαζόμενοι στις μονάδες που μετέχουν σε ένα δίκτυο των υπηρεσιών.
Η σαφήνεια των ρόλων των εμπλεκομένων είναι ιδιαίτερα αναγκαία κατά την περίοδο αυτή, την περίοδο δηλαδή των αρχικών βημάτων δημιουργίας του δικτύου Τηλεϊατρικής. Στη φάση αυτή προκύπτουν ανάγκες για την απόκτηση νέων δεξιοτήτων και γνώσεων, αλλά και δημιουργούνται συνθήκες αναδιατάξεων των πηγών που διατίθενται είτε αυτές αφορούν ανθρώπινους είτε υλικούς πόρους. Επί πλέον αναδεικνύονται ευκαιρίες, δυνατότητες και ανάγκες για την αναθεώρηση των διεργασιών και διαδικασιών παροχής ακόμα και των παγιωμένων υπηρεσιών.
Για παράδειγμα
Οι ρόλοι του ιατρικού προσωπικού περιλαμβάνουν ενεργό συμμετοχή:
  •  στο σχεδιασμό και την εφαρμογή
  •  στη σύνταξη και υιοθέτηση ιατρικών οδηγιών
  •  στη λειτουργία και παροχή των υπηρεσιών 
  •  στη διαδικασία αξιολόγησης και πιστοποίησης
  •  στην εξασφάλιση και έλεγχο της ποιότητας των υπηρεσιών
Οι ρόλοι του νοσηλευτικού προσωπικού είναι οι αντίστοιχοι, αλλά με πεδίο εφαρμογής τις νοσηλευτικές αρμοδιότητες.
Οι ρόλοι του τεχνικού προσωπικού περιλαμβάνουν ενεργό συμμετοχή:
  •  στο σχεδιασμό και την εφαρμογή
  •  στη λειτουργία και παροχή τεχνικής υποστήριξης
  •  στη διαδικασία αξιολόγησης και πιστοποίησης
  •  στη συντήρηση, βελτίωση, εκσυγχρονισμό και τυχόν επέκταση
  •  στην εκπαίδευση

    Παρατηρήσατε ότι είναι εύκολο τελικά να ανακαλύπτουμε καινούργια πράγματα σχετικά με τις επεκτάσεις της πληροφορικής..το θέμα είναι να ψάχνουμε όσο περισσότερο μπορούμε και να ενημερωνόμαστε συνεχώς!
    .



    Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

    Stellarium

    Τον τελευταίο καιρό έχω παρατηρήσει ότι ανάμεσα στα πολλά κ ποικίλα ενδιαφέροντά μου(εδώ γελάμε :p)προστέθηκε και η αστρονομία.. Όχι ότι είμαι σε θέση ακόμα να πω ότι είμαι ειδήμων στο θέμα αλλά κάνω φιλότιμες προσπάθειες!Για παραδειγμα προσπαθώ να βρω ό.τι αφορά την αστρονομία ψάχνοντας στο google και ρωτόντας φίλους μου που ασχολούνται με τον ουρανό και τα άστρα..


    Παλαιότερα,πίστευα ότι όλα αυτά περί αστρονομίας ήταν πολύ εξειδικευμένα και είχα τους ενδοιασμούς μου να αρχίσω να ασχολούμαι..πάντα όμως με συνάρπαζε αυτή η ιδέα!Και τελικά ψάχνοντας στο διαδίκτο άρχισα να βρίσκω ενδιαφέροντα προγράμματα αστρονομίας,τα οποία θα παρουσιάσω στο blog μου..
    Σήμερα,θα αναφερθώ στο Stellarium!!!
    Μπορείτε να πλοηγηθείτε στο απέραντο σύμπαν με ένα πρόγραμμα που λέγεται Stellarium!To Stellarium είναι ένα δωρεάν λογισμικό και ουσιαστικά είναι ένα πλανητάριο στον υπολογιστή σας!Δείχνει έναν ρεαλιστικό ουρανό σε 3D ,όπως αυτόν που βλέπετε με γυμνό μάτι,με κυάλια ή τηλεσκόπιο.
    Πιο αναλυτικά τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι :
    • Πάνω από 120.000 αστέρια!!!
    • Πλανήτες και δορυφόροι σε πραγματικό χρόνο!
    • 88 αστερισμοί με τα ονόματά τους(να ξέρουμε τι βλέπουμε)
    • Μυθολογικά στοιχεία 88 αστερισμών(για όσους ενδιαφέρονται και για την ιστορία των άστρων!)
    • Πλήρης κατάλογος νεφελωμάτων
    Μπορείτε επίσης να προσανατολιστείτε με τη βοήθεια του Ισημερινού και του Αζιμουθιακού πλέγματος που διαθέτει.
    Με το Stellarium μπορείτε να εντοπίσετε όποιο αστέρι σας ενδιαφέρει!Πάτε λοιπόν στην κάτω αριστερή γωνία της οθόνης όπου μπορείτε να βρέιτε τα πάντα για τους αστερισμούς,όπως τα ονόματά τους και ενδιαφέροντα μοτίβα αυτών για μια πιο καλλιτεχνική διάσταση του Stellarium.
    Στο παράθυρο διαμόρφωσης μπορείτε να επιλέξετε πώς είχαν καταγράψει τον ουράνιο θόλο άλλοι πολιτισμοί(Αζτέκοι,Αιγύπτιοι,Κορεάτες).
    Τέλος, ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο του Stellarium είναι ότι μπορέιτε να διαλέξετε από που θέλετε να "κοιτάξετε" τα αστέρια.Οι επίλογες είναι αρκετές,το φεγγάρι, ο πλανήτης Άρης και το πιο απλό, η τοποθεσία που βρίσκεστε! 
    Εγώ προσωπικά εντυπωσιάστηκα πολύ με όλα αυτά που μπορώ να δω,τόσο άμεσα και ρεαλιστικά!Πιστεύω πάντως ότι είναι ένα καλό προγραμματάκι για να αρχίσετε να έχετε μια επαφή με τη μελέτη του σύμπαντος!




    Το Stellarium θα το κατεβάσετε από το link http://sourceforge.net/projects/stellarium/  ή από το http://www.stellarium.org/.